Dom > Vijesti > Sadržaj
Kako otkriti pneumatske gume za radioničke motore
Oct 11, 2017


Traktor je vrlo uobičajeni pravi problem za sportski radijalni motocikl, ali ponekad se nokti u gume nisu izvlačili, jednostavno predstavljaju curenje, generalne vlasnike jednostavnog nemarnosti ovog problema, ali tako pustite sportski radijalni motocikl curenja guma Da biste popravili reči će postati sigurnosni rizik. Potreban vam je vlasnik vremena samootisanja pneumatika Sports Radial Motorcycle, rano otkrivanje problema.
Metoda samotestiranja pneumatike radioničkog motociklizma:
1, bilo je noktiju i drugom stranom telu
Sportska radijalna motociklica je najčešća šteta prouzrokovana punkcijom strane tijelo, uključujući vijke, eksere, žicu, dijelove stakla i tako dalje. Ove oštre stvari ako se kravata rane stvori manjeg curenja guma Sport Radial Motorcycle. U ovom trenutku može se pronaći samo pažljiva istraga sportskog motocikla u izgledu stranog tela, ako se duboko krije, možemo videti sportski radijalni motociklistički model, poskupiti malo vode, oštetiti lokalno, biti će mučkanje i čak biti obeshrabreni zvuk.
2, guma Sport Radial Motorcycle pored oštećenog
Ako vlasnik ne obrati pažnju na parkiranje, pneumatik Sport Radial Motorcycle može da se ošteti na zubima na putu, ubrzati koliko puta će formirati gumu Sports Radial Motorcycle pored oštećenog, čine curenje. Ali i formiranje paketa pneumatika Sports Radial Motorcycle, dodajte rizik od punkcije. Sportska radijalna guma se može vidjeti direktno na strani oštećenog, ukoliko je oštećenja ili bubnjevi potrebno što prije zamijeniti novu gumu za sportsku radijalnu motociklu.
3, deformacija glavčine
Ako ste sada putnička automobilska guma Sports Radial Motorcycle Da biste sprečili curenje, čvorište i guma Sport Radial Motorcycle su čvrsta. Ako je točak deformisan, to će uticati na pneumatiku Sport Radial Motorcycle, koja se uklapa uz čvrsto, stvaranje curenja guma Sport Radial Motorcycle. Ako je guma Sports Radial Motorcycle težak, vidimo ga sa trljanjem oko. Ako nemate sliku, potrebno je da guma Sports Radial Motorcycle istovarite u gumu Sportski radijalni motocikl i središte konvergencije zalivanja, postoje lokalni dežanj u lokalnoj deformaciji čvorišta, stvaranje curenja.
S obzirom na to da je težak problem sportske radijalne motociklističke gume kompleksniji, a kao vlasnik, svakodnevni automobil više pažnje posvećuje situaciji puta, što je moguće manje lošeg puta, a ne na zubima, često istražuje zdravstveni status guma Sport Radial Motorcycle, Smanjite šansu za gumu Sport Radial Motorcycle. Ako otkrivanje curenja, blagovremeni samotest, može takođe smanjiti vrijeme popravke, ali i da spreči neki novac u crnoj boji.
Generalno, normalna upotreba sportskog radijskog motocikla je od četiri do pet godina, nakon pet godina, čak iako je habanje gazećeg sloja takođe vrlo mala i najbolja zamjena, jer će guma gazećeg sloja biti usled starenja i starenja, a mnogi mali Pukotina je uzrok punkcije.
Sportska radijalna motorna guma je elastični gumeni proizvod u obliku prstena koji je zasnovan na različitim vozilima ili mašinama. Obično instalirani u metalnom platnu, mogu podupreti tijelo, utjecaj vanjskog udara, postići kontakt sa cestom i osigurati vozačke performanse vozila.
Prema gumionoj formuli guma Sport Radial Motorcycle, životna sredina automobila i vozačke navike različitih sportskih radijalnih motocikala će biti različiti. Dakle, to zahteva od nas da vozimo više od nekog srca, starenje pneumatika Sports Radial Motorcycle je takođe znak. Kao što su dijelovi za starenje gazećeg sloja uglavnom su sa strane ramena ili ramena, a drugi delovi ivica su počeli da se pojavljuju, dugoročno sunce i kiša će učiniti da se gumene površinske pukotine pojavljuju male, a kvalitet je počelo da opada, kako bi se smanjio rizik od punkcije najbolja rana zamjena.
Osim starenja, guma Sport Radial Motorcycle se prirodno nosi. Znači, fabrika je Sport Radial Motorcycle guma u fabrici će biti označena ispred granice habanja bočne strane kako bi se pokazalo da guma Sport Radial Motorcycle stvarno nosi i ruši situaciju. Za gumu za sportsku radijalnu motociklu bez oznake za habanje, možemo također meriti pomoću čahure, pneumatik Sport Radial Motorcycle sa dubinom žleba manje od 1,6 mm više se ne može koristiti jer su odvodni učinci i otpornost pneumatika Sports Radial Motorcycle guma Bar performanse će biti značajno smanjene. Osim toga, ako je pneumatik Sport Radial Motorcycle popravljen tri ili četiri puta, preporučujemo vam da ovu pneumatiku Sportski motocikl prenese na pogon bez pogona ili na zadnje točkove kako biste smanjili rizik od punkcije.