Dom > Vijesti > Sadržaj
MotoGP: U "Lorenzo Projekat" -Ducati je najveći izazov Ever
Jan 19, 2017

MotoGP, Ducati, Horhe Lorenco, Gigi dalligna, Desmosedici gp, 2017. godine, Valentino Rosi, andrea Dovizioso, andrea Iannone, audi

Foto ljubaznošću Michelin

Ducati je počinio sve svoje resurse kako bi se osiguralo da su tri-MotoGP svjetski prvak Jorge Lorenzo (treći slijeva) će biti u najboljem mogućem okruženju dati svoj maksimum napora. Čovjek koji stoji iza Ducati MotoGP napor, Gigi Dall'Igna (četvrti slijeva) zna da će ovo biti make-ili-break sezone, a on se nada dva puta MotoGP svjetski prvak Casey Stoner (krajnje desnice u leđa, gledajući monitore) mogu pomoći.

20. januara, Ducati će službeno lansirati njihov novi MotoGP projekta u Bolonji. Nakon razvoja i konsolidacije fazi, italijanski brend suočava njihov najambiciozniji izazov od dolaska glavni inženjer Gigi Dall'Igna u štab Borgo Panigale. Sa ciljnom ni manje ni više nego naslov MotoGP u naredne dvije sezone 2017. znači početak "sve ili ništa".

Ducati je štedjeli truda za postizanje tog cilja. Tehnički, Dall'Igna i njegove trkačke odjel radili u odnosu na prethodne dvije sezone da stvori novu generaciju Desmosedici. Nove bicikle, koje zadržavaju Ducati MotoGP DNK, su otišli nekoliko koraka dalje sa predstavljanjem inovativnih tehničkih rješenja.

Iako nije bilo direktno učešće iz Ducatija "majka brand" inženjering snage (čitaj: Audi), svakako razmjenu znanja između dva je doprineo tome da Dall'Igna je Desmosedici jedinstveni bicikl je dokazano da je u pogledu motora i aerodinamiku.

Novi Ducati MotoGP projekt uključuje i dolazak Jorge Lorenzo, triple MotoGP svjetski prvak, ravno iz Yamaha. Potpisivanje je bilo moguće samo kroz kombinaciju odnosa između Španjolski vozač i Dall'Igna (Lorenzo osvojio dva 250cc Grand Prix titule 2006. i 2007. godine na Aprilia kada Dall'Igna je bio glavni inženjer tamo) i ogromnu finansijsku podršku Ducati sponzorima, uglavnom Phillip Morris.

MotoGP, Ducati, Horhe Lorenco, Gigi dalligna, Desmosedici gp, 2017. godine, Valentino Rosi, andrea Dovizioso, andrea Iannone, audi

Foto ljubaznošću Michelin

Ducati Corse inženjeri su grozničavo rade preko zime nakon Lorenzo rekao Dall'Igna na testu Valencia u novembru, "Ne, Gigi, uz ovaj bicikl ne postoji način da se krilo ovdje u 1: 29 ..." Sve oči će biti na Lorenzo i Ducati na test Sepang kasnije ovog mjeseca.

Maksimalna sredstva, potpuna predanost iz cijele kompanije, a jedan od dva najefikasnija vozača u tekućem MotoGP polje znači da nema prostora za neuspjeh; neće biti opravdanja. Savršeno svjesni koliko je u pitanju, u zimskom periodu rade u kancelarijama Ducati Corse je sigurno bila izuzetno intenzivan. Kao što je rekao, za nekoliko dana ćemo vidjeti fizički rezultat tog rada; na kraju mjeseca, 31. januara u Sepangu, mi ćemo biti u mogućnosti vidjeti ishod.

Očekivanju da vide nove Desmosedici je očito visok. Razvoj projekta je bio na ukupnu mašinu, ali svakako je koncentriran na slabe tačke prošlogodišnjeg bicikl i nova situacija nastala promjena u aerodinamičkim propisa za 2017. godinu.

"Power nikada nije bio problem za nas"

Nije tajna da je skretanje je Ahilova peta za 2016. Desmosedici. Kada je došao do završetka skretanja i izlazak iz uglova, Dovizioso i Iannone je Ducati prikazan sklonost za podupravljanja (tj bicikl želio pokrenuti širok sa namijenjena linija). Ovo ponašanje je bilo u fokusu dobar dio zime rada Dall'Igna i njegovi inženjeri koncentrisana na.

Donjem kraju odgovor motora na prvi dodir gasa je bio glavni problem, jer je gladak odgovor je od vitalnog značaja za Lorenzo da iskoriste njegove efektivne, ali određeni stil vožnje. Top-end snage nikada nije bio problem za crveni bicikle; Naime, prošle sezone Desmosedici je znatnu količinu energije izazvalo dodatne probleme s gumama na neke tragove u odnosu na svoje rivale. "Imali smo problema, uglavnom gdje se guma nije spreman za taj staze", objasnio je Dall'Igna. "U Jerez, na primjer, imali smo vrti na pravo kao i svi su imali, ali s obzirom na količinu energije koju smo imali nas izazvalo više problema od ostalih. Ali sama moć nikada nije problem. Kompromis između snage i performansi guma je problem ", naglasio je talijanski inženjer, negirajući bilo kakve probleme vuče na svoju bicikle." Mislimo da ... Pa, ne, mi znamo da je DUCATI RADI na aerodinamiku KOJI ĆE koketira sa ZAKONITOSTI Nova pravila ... koje ćemo pogledati veoma pažljivo u onome DUCATI uvodi ".

aerodinamika

Druga velika tehničko pitanje za Ducati će biti aerodinamiku. Nakon kontroverznog zabranu krilcima tehnologije na kojima Ducati proveo dobar iznos sredstava 2017. će otvoriti potpuno novo poglavlje u ovoj oblasti. Nakon što je potvrdila pozitivan prednosti razvijenih aerodinamike, nema sumnje da će Ducati pokušati dobiti iste rezultate na drugačiji način .

MotoGP, Ducati, Horhe Lorenco, Gigi dalligna, Desmosedici gp, 2017. godine, Valentino Rosi, andrea Dovizioso, andrea Iannone, audi

Foto ljubaznošću Michelin

Sa vanjskim krilcima sada zabranjen MotoGP, to je već poznato da Ducati je istraživanje i razvoj alternativnih aerodinamičke pomagala. Ono što novi Desmosedici će koristiti još jedan dugo očekivani karakteristika koja će biti usko gledao u Sepangu.

"Mislimo da je ... pa, ne, mi znamo da je Ducati radi na aerodinamiku da flertuje sa legalnost novih pravila", izjavio je član jedne od japanskih MotoGP timova. "Mi ćemo gledati usko na ono što Ducati predstavlja."

U međuvremenu, Ducati je gledište u ovom pitanju je vrlo jasan. "Mi proučavamo svaki detalj novih pravila, a mi ćemo učiniti sve da vjerujemo nam može pomoći ... da nije nezakonito. Ono što nije ilegalan je legalno, zar ne? "Ovo se čini kao da će stvoriti neke zanimljive situacije.

Veliki ulog: Jorge Lorenzo

Ali glavni fokus cijelog projekta MotoGP je čovjek po imenu Jorge Lorenzo. Može se reći da je Ducati je Ultimate Bet. On je Dall'Igna je "sve ili ništa".

Lorenzo je da olakša, uz uzimanje MotoGP naslov svjetskog prvaka, Ducati je povratak iz mraka su pali u dolaskom Valentino Rossi u 2011. godini unutar kompanije Rossi tema je nekako tabu, ali unatoč tome što se dogodilo prije šest godina , njegove posljedice su ostale na Ducatiju leđa od tada.

Ali sada je kompanija smatra spremni da se oslobode te lance. Prošle sezone Andrea Dovizioso i Andrea Iannone pokazala da je konkurentnost Desmosedici se vratio, a posljedice su očigledne: "sada da imamo alat, to je vrijeme za postavljanje dobitna jahač na vrhu toga." A ovo osvajanje rider je Lorenzo, tri puta svjetski prvak u posljednjih šest sezona.

Masivne napore Ducati da privuče Lorenzo iz garaže Yamaha nisu bili samo financijske . Sve-cijelu strukturu i svih resursa-su orijentisane oko Španac. Počelo je sa odabirom vrlo tehnički i ležeran Dovizioso kao njegov saigrač umjesto brže i eksplozivnih Iannone. Nastavio je sa odlukom da pruže Ducati satelit ekipa sa biciklima koji mogu stvoriti podatke da pomogne razvoju tvornice bicikla tokom 2017season. "Informacije koje ćemo dobiti od svih Ducati vozača na gridu će biti sličan, a to će nam pomoći da donose odluke u vezi Lorenzo i Dovizioso bicikle", objasnio je Dall'Igna, pokazujući planiranje kompanije kroz najsitnijih detalja.

MotoGP, Ducati, Horhe Lorenco, Gigi dalligna, Desmosedici gp, 2017. godine, Valentino Rosi, andrea Dovizioso, andrea Iannone, audi

Foto ljubaznošću Michelin

Dall'Igna zna da će predsezoni testova igraju veliku ulogu u tome kako će biti mentalno stanje Lorenzo za nadolazeću sezonu. On je i puno resursa Ducati su dovedeni da nose preko zime na novom Desmosedici u nastojanju da izliječiti svoje rukovanje bolesti.

Lorenzo je tajming

Ovo "svi na Lorenzo" ide dalje od čisto tehničke aspekte. Ducati je nastojala da izgradi prijateljski struktura oko njega. Dall'Igna, koji dobro poznaje Španac, je svjestan da mu je potrebno da se osjećaju sigurno i cijenjen da daju svoj maksimum.

Znamo da je u trkama svašta može dogoditi, ali na papiru sve je pripremljen i spreman je u garaži Ducati. Ako je bicikl obavlja kao što se očekivalo i Lorenzo je u stanju da se prilagodi njegov stil jahanja na karakteristike Desmosedici, par će biti glavni kandidat za titulu.

Predsezoni će biti od vitalnog značaja za ovaj brak. Ako sve teče glatko, sjajno, ali ako tehnologija, guma ili adaptaciju problemi nastaju prije početka sezone, a onda Lorenzo strpljenje će se suditi. I znamo da je vrlina strpljenja do sada nije bio jedan od njegovih jakih strana.

Važno je da Lorenzo razumije je ostavio garažu gdje je takmičio na završen i rafinirani mašina da se pridruže jedan još u izgradnji. Može se dogoditi da sve teče savršeno od samog početka, ali logika nalaže da će neki kamenje iskočiti uz razvoj puta. Stoga Lorenzo je da se pripreme za vraćanje ... i Sepang na kraju mjeseca će biti prvi test.

MotoGP, Ducati, Horhe Lorenco, Gigi dalligna, Desmosedici gp, 2017. godine, Valentino Rosi, andrea Dovizioso, andrea Iannone, audi

Foto ljubaznošću Michelin

Ducati u Moto3? I čak u Moto2? Prema Dall'Igna, učestvuje u dva niže klase će biti stvar kada, ne ako. Nažalost, napor da se Lorenzo usisani resursa dovoljno da stavi ti planovi na čekanju za sada.

"Mi ćemo biti u Moto3 ..."

Ducati je "sve ili ništa", da se kladim na Lorenzo napor na primjer, njegov prihod će biti deset puta veći od njegovog timskog kolege-su zamrznuti ostatak projekata Reparto Corse, poput predstavljanja kompanije u kategoriji Moto3. "Uvjeren sam da je za budućnost Ducati je važno biti uključeni u Moto3 klasi", otkriva Dall'Igna.

"Ali, u isto vrijeme moram reći da stvari treba uzeti korak po korak. Naš fokus u ovom trenutku je na 2017. sezonu Lorenzo. Ako je, kao što smo očekivali, sve radi dobro tamo, onda je vrijeme da razmišljam o sljedeći korak; a sljedeći korak će sigurno biti Moto3. I dalje imamo posla prije nego što donese odluku da skoči u ovu kategoriju, jer je za to nam je potrebna budžet, mi ćemo potrebni ljudi. Postoji učiniti mnoge stvari, ali ja sam uvjeren da je ovo najbolje za Ducati ... za Ducati u cjelini, i naravno za Ducati Corse kao dobro. "